Locatie De Paddenstoel/ Elfjes

Stel je vraag

Wil je meer informatie ontvangen?
Laat het ons weten!

De Paddenstoel

Bij onze locatie de Paddenstoel werken wij met twee stamgroepen. Een verticale groep voor kinderen van 0-4 jaar en een peutergroep van 2-4 jaar. Op rustige dagen voegen wij de groepen samen en spelen alle leeftijden door elkaar.

Paddenstoel 0-4 jaar

Bij De Paddenstoel werken wij in een stamgroep van 0-4 jarigen. Het voordeel van deze verticale groep is dat broertjes en/of zusjes bij elkaar op de groep kunnen zijn, voor sommige kinderen kan dit heel vertrouwd voelen. De jongere kinderen trekken zich gemakkelijk op aan de oudere kinderen, tegelijkertijd leren de oudere kinderen dat ze rekening moeten houden met jongere kinderen. In beide gevallen leren de kinderen dus veel. De inrichting, het aanbod aan activiteiten en het dagprogramma wordt zoveel mogelijk afgestemd op de ritmes van de kinderen.

Baby’s hebben van nature een grote wil om zichzelf snel te ontwikkelen. Deze kinderen leren dat er een wereld om hen heen is en dat deze groter is dan alleen hun eigen huis en vertrouwde gezichten van papa en mama. Ze ontdekken hun handen en voeten, leren hun eigen lichaam kennen en gaan merken dat ze daar iets mee kunnen. Op een gegeven moment gaan ze dan ook zelf speelgoed opzoeken en hiermee ontdekken. Dit proces laten wij geheel natuurlijk verlopen, al proberen wij wel deze ontwikkeling wel te stimuleren door een uitdagende speelomgeving te creeëren voor deze kinderen. Baby’s gebruiken bij het ontdekken al hun zintuigen, ze ontdekken met name veel door dingen in hun mond te stoppen. Wij zorgen ervoor dat de baby’s dan ook veilig kunnen ontdekken en leren.

Het eigen ritme van het kind is vertrouwd, daar waar dat nodig is volgen wij deze dan ook. Daarnaast bieden wij een heldere structuur in de dag en deze is iedere dag gelijk. Zo zijn wij voorspelbaar voor de kinderen in wat er gaat gebeuren. Veel kinderen geeft dit rust en vertrouwen.

Wanneer uw kind ongeveer 2 jaar is, dan kan het zijn dat u merkt dat uw peuter de wereld wil ontdekken. Wij bereiden de peuters spelenderwijs voor op de basisschool, waardoor de overgang gemakkelijker wordt. Wij werken bij De Kabouters met de voorschoolse methode ‘Uk en Puk’. Dit is een thematisch ingerichte methode, waar de kinderen op verschillende ontwikkelingsgebieden gestimuleerd worden. Wil uw kind nog liever spelen in plaats van een werkje knutselen? Dan passen wij ons daarin aan. We bieden de kinderen activiteiten aan, maar we verplichten ze daar niet in als ze er nog niet aan toe zijn.

Gedurende de dagen observeren wij wat de kinderen doen, kunnen of willen en proberen hierin aan te sluiten op hun ontwikkeling. Wij observeren eens in de 9 maanden ook uitgebreid op papier en anticiperen in wat wij doen en ondernemen met de kinderen. Onder het kopje ‘informatie’ vindt u meer informatie over onze werkwijze.

Peutergroep de Elfjes

Naast onze peutergroep op de locatie aan de Boomgaard, zijn wij vanaf september 2020 ook een peutergroep genaamd ‘De Elfjes’ gestart aan de Aletta Jacobsweg 82. Slechts 100 meter bij onze hoofdlocatie van De Kabouters vandaan!

Vanaf 2 jaar is uw kindje welkom bij onze peutergroep. Dan merkt u dat uw peuter de wereld wil gaan ontdekken en op onze peuteropvang kan dat! Uw kind mag hier op vaste dagen een dag(deel) komen spelen. Zo went uw kind niet alleen aan een nieuwe omgeving, maar leert het ook omgaan met andere peuters. Wij bereiden de peuters spelenderwijs voor op de basisschool, waardoor de overgang gemakkelijker wordt. Wij werken bij De Kabouters met de voorschoolse methode ‘Uk en Puk’. Dit is een thematisch ingerichte methode, waar de kinderen op verschillende ontwikkelingsgebieden spelenderwijs gestimuleerd worden. Wil uw kind nog liever spelen in plaats van een werkje knutselen? Dan passen wij ons daarin aan. We bieden de kinderen activiteiten aan, maar we verplichten ze daar niet in als ze er nog niet aan toe zijn.

Gedurende de dagen observeren wij wat de kinderen doen, kunnen of willen en proberen hierin aan te sluiten op hun ontwikkeling. Wij observeren eens in de 9 maanden ook uitgebreid op papier en anticiperen in wat wij doen en ondernemen met de kinderen. Onder het kopje ‘informatie’ vindt u meer informatie over onze werkwijze.  Onder het kopje ‘informatie’ vindt u meer informatie over onze werkwijze.

Waarom is peuteropvang zo belangrijk voor een kind?
Uw kind:

Bij De Elfjes is de ruimte ingericht in hoeken. Daar kunnen de kinderen rustig, ongestoord spelen met het speelgoed waar zij graag mee spelen. Wij zorgen tussentijds voor gezelligheid door samen aan tafel te gaan voor het eten en drinken, maar ook voor activiteiten zoals zingen, spelletjes, knutselen, kleuren en voorlezen.
Daarnaast spelen we dagelijks buiten, waardoor de kinderen zich motorisch ook goed kunnen ontwikkelen.